Deze koppen sierden de afgelopen maanden de voorpagina’s van verschillende media. Het lijkt erop dat integratie een onderwerp is in de Nederlandse maatschappij waar we niet aan kunnen ontkomen. Maar wat is de definitie van integratie eigenlijk? Vrijwel iedereen heeft zijn of haar eigen definitie van integratie.

 

Maar als dit zo is...

 

 

 ... wanneer is iemand dan geïntegreerd?

 

Aan de hand van het verhaal van Mouaz, een vluchteling uit Syrië, wordt dieper ingegaan op het integratieproces. Van de inburgeringstoets tot het krijgen van Nederlandse vrienden; alle aspecten van de integratie worden belicht. En kan iemand eigenlijk integreren met een trauma? Uiteindelijk ligt de keuze echter bij u: wanneer is een vluchteling nou eigenlijk geïntegreerd?

 

Ben je geïntegreerd...

...na de inburgeringstoets?

Mouaz:"Ik heb de inburgeringstoets gehaald en ben nu druk bezig met mijn staatsexamen. Integreren is voor mij meer dan een inburgeringstoets doen. Ik integreer vooral door veel met Nederlanders te praten en ze te leren kennen." 

De vragen van de inburgeringstoets waren niet altijd makkelijk. Wilt u ook weten hoe het is om deze vragen te maken? Doe dan de test en kom erachter of u zou slagen voor de inburgeringstoets.

Ben je geïntegreerd...

...als je een eigen huis hebt?

Mouaz:"Momenteel woon ik in een flat in de stad Groningen. In deze flat wonen veel studenten. Mij hoor je niet klagen. Ik ben blij dat ik een woning heb gevonden. Bovendien zijn is de groep studenten rond mijn leeftijd, waardoor ik makkelijker contacten kan leggen. De woning waar ik nu in woon, was kaal en niet netjes toen ik er net in kon. Als je nu in mijn appartement zou kijken, zou het je waarschijnlijk verbazen hoeveel er is opgeknapt. Het grootste gedeelte is al klaar. Ik ben nog met een kamer bezig, maar ik weet nog niet zo goed hoe ik het wil inrichten."

Ben je geïntegreerd...

... als je een baan hebt?

Ben je geïntegreerd...

... als je Nederlandse vrienden hebt?

Mouaz:"Mijn eerste Nederlandse vriend is Hansi. Ik heb hem leren kennen op mijn vrijwilligerswerk. Na het leren kennen van Hansi ben ik circa zeventig procent meer Nederlands geworden, denk ik. Telkens wanneer ik mij verveelde in het begin van mijn verblijf in Nederland, ging ik naar hem toe. Dan gingen we samen wat eten bij hem thuis. Ook mag ik hem nu nog altijd bellen of WhatsAppen als ik mij verveel. Hansi geeft mij het familie gevoel wat ik mis. Door hem wordt het missen van mijn familie minder erg."

1040248.jpg

Kan je integreren...

... als je last hebt van een gezondheidsprobleem?

Veel vluchtelingen kampen met psychische of fysieke problemen. Deze hebben zij opgelopen tijdens de oorlog in hun eigen land, maar soms maken ze ook verschrikkelijke dingen mee op hun reis naar veiligheid. Hoe gaan zij hier mee om? Wat wordt er bijvoorbeeld hier in Nederland aan zorg aangeboden?

Kijkt u gerust nog eens terug op de andere pagina's