top of page

Werk als sleutel tot integratie

Dat ligt eraan wie je het vraagt. Het is een complexe vraag waar geen ‘juist’ of ‘eenduidig’ antwoord op bestaat. Iedereen heeft een andere mening. Dat maakt het een discutabel onderwerp. Het is belangrijk dat je over je mening nadenkt. Vroeg of laat zal ook jij te maken krijgen met dit maatschappelijke onderwerp. Met een simpele ‘dat weet ik niet’ of ‘dat maakt me niet uit’, kom je er tegenwoordig niet meer.

Ben je geïntegreerd als je een baan hebt?

In Syrië had hij al veel bijbaantjes bij bedrijven van zijn ooms. Ook heeft hij gewerkt in de kledinghandel bij het bedrijf van zijn vader. Dit is waar zijn grote passie voor handel begon. Hij wil als hij zijn taaltoetsen gehaald heeft zo snel mogelijk beginnen met de opleiding tot assistent manager internationale handel. “Als je werkt in de handel ben je zelfstandig. Je moet wel veel kennis hebben van handel, maar omdat ik bekend ben met twee verschillende culturen en veel van handel weet komt dat wel goed”, vertelt hij vol zelfvertrouwen.

Toen Fadi naar Nederland kwam, had hij ook niet meteen werk. Hij merkt dat het hebben van netwerken belangrijk is. Via via komen vluchtelingen aan baantjes, zo ook Fadi. Zijn eerste baantje was op een schip dat vanuit Nederland via België naar Frankrijk voer. Hij stelt ook dat zijn werk als kok op het schip hem beter helpt met integreren dan de hele inburgeringscursus. “Marius, mijn baas, is een echte Nederlander. Ik mag geen Engels met hem praten en moet dus alles in het Nederlands zeggen. Ik heb zo veel van mijn werk op het schip geleerd. Ik hoor elke dag Nederlands, ik eet met Nederlanders en ik slaap met Nederlanders op het schip. Ik ben meer Nederlands dan Syrisch”, lacht hij vol ongeloof.

Ook vertelt Verslijen wat de invloed van werkloosheid is op vluchtelingen. “Je eigenwaarde wordt minder. Je mag niet meedoen. Iedereen wil meedoen, zal ik maar zeggen. Als vluchtelingen geen kans krijgen op de werkvloer komen ze ook nooit in de positie om een fatsoenlijke baan te krijgen. Het is dus een vicieuze cirkel.”

Jasper Vink, medewerker van het UAF,is even stil en lijkt diep in gedachten. “Er bestaat niet één definitie van succesvolle integratie”, zegt hij dan. “Waar het UAF wel van overtuigd is, is dat onderwijs en werk de belangrijkste sleutels zijn voor integratie. Als je collega’s hebt dan ga je er sneller bij horen en maak je deel uit van de samenleving. Ook kom je veel meer in contact met de Nederlandse taal dan dat je anders zou komen. We moeten voorkomen dat vluchtelingen niet mee kunnen doen en dat ze aan de kant blijven staan.”

Nu je dit allemaal gelezen hebt, kun je hopelijk een goed onderbouwde mening vormen. Dus wat vind jij? Ben je geïntegreerd als je een baan hebt?

“Natuurlijk ben je goed geïntegreerd als je werk hebt. Je staat dan niet meer langs de zijlijn. Je kijkt verder en je geeft niet op. Door te werken doe je mee in de samenleving en ben je dus geïntegreerd”, zegt Mouaz op een overtuigende toon. Op dit moment heeft Mouaz zelf geen werk. Hij zit alleen thuis en dat vindt hij jammer, want hij wil graag werken.

“Integratie, maar wat is dat nou precies hè, integratie?”, lacht Jopi Verslijen. Ze is cultuurpsycholoog en initiatiefnemer van Participatie Perspectief voor Vluchtelingen en Migranten. “Integratie is denk ik meedoen, zowel op het gebied van werk als op het gebied van sociale netwerken. Dat je verschillende contacten en relaties hebt”, gaat ze verder. “Ik denk als je een baan hebt in Nederland als vluchteling dat, dat zeker een hoog percentage integratie betekent van de zogenaamde ‘integratieformule’.”

"Iedereen wil meedoen"

Fadi Haddad kijkt met een andere blik naar de integratie. Hij is communist en is samen met zijn zusje naar Nederland gevlucht vanuit Syrië. “Of je geïntegreerd bent als je een baan hebt, hangt af van het werk dat je doet. Ik ken bijvoorbeeld iemand die werkt in een Turkse winkel. Hij is Syrisch, maar hij spreekt ook goed Turks. Hij werkt met Turkse mensen en hij woont in een Turkse buurt. Ik vind dat hij niet écht in Nederland woont. Hij heeft een blik van Nederland, maar hij leeft in een andere wereld. Het is dus niet altijd zo dat het hebben van werk automatisch integratie betekent. Het helpt wel bij de integratie, want door te werken verdien je niet alleen geld maar doe je ook mee in de samenleving.”

"Ik ben meer Nederlands dan Syrisch"

Klik hieronder op luister verder voor het hele interview met Fadi.

Klik hieronder op luister verder voor het hele interview met Jopi.

Klik hieronder op luister verder voor het hele interview met Jasper.

bottom of page