top of page

“Nee”, zegt Mouaz. “Veel mensen die de toets moeten doen, denken dat, maar je integreert tussen de mensen, tussen de Nederlanders. Dan leer je alles vanzelf. Net zoals een kind dat doet. Hij wordt geboren in huis bij zijn eigen ouders en daar leert hij vanzelf. Zo wil ik ook integreren.”

In het nieuws is er veel kritiek geweest op de inburgeringstoets. Taaldocenten vonden de vragen te suggestief en de eigen verantwoordelijk ligt bij de inburgeraars zelf. In januari maakte de Algemene Rekenkamer bekend dat maar 39% van de inburgeraars slaagt voor de toets. Hoeveel nut heeft de inburgeringstoets nog op de integratie, als er zoveel kritiek is?

"Integreren is overrated"

Cirkeldiagram: 68% van de respondenten had de eerste vraag fout beantwoord.

"Ben ik geïntegreerd in Nederland?"

Het ministerie van SZW is verantwoordelijk voor de inburgeringstoets en werkt daarbij samen met verschillende instanties. Ivar Noordenbos, woordvoerder van de SZW, vindt de vraag of je geïntegreerd bent na de inburgeringstoets lastig. “Ik denk zelf dat de inburgeringstoets vooral een onderdeel is van de integratie. Integratie begint tegenwoordig al bij dag één. In het verleden hebben we vaak te lang gewacht met de integratie en de inburgering. Soms zaten nieuwkomers maanden tot jarenlang in een AZC zonder dat ze iets met die tijd deden. Dat was een les. Wacht geen dag langer dan nodig met de integratie van nieuwkomers.”

"Begin bij dag één aan integratie"
Josefien

Josefien

Nu bekijken
Kijk verder

“Dan heb je je toets gehaald, maar wat dan”,  vraagt taaldocent Britta Pastoor. “Na de inburgeringstoets heb je een deel volbracht van dat wat van je verwacht wordt. Dat is heel knap. Maar vervolgens kun je de rest van je leven een uitkering ontvangen met je handje open. Ben je dan geïntegreerd?”

"Maar wat dan?"

Integratie meer dan alleen inburgering

“De vraag is ook: Ben ik geïntegreerd in Nederland? Kun je zeggen dat iemand wel of niet geïntegreerd is”,  vraagt deskundige Wander Jager, hoogleraar aan de University College in Groningen. “Ik heb ook een aantal dingen geïntegreerd in mijn leven. Ik drink wijn, ik eet pasta en rijst. Het gaat erom dat je open naar elkaar bent en dat je probeert van elkaar te leren. Dat betekent natuurlijk niet dat je verplicht bent alles te accepteren. Het gevaar van een toets is dat het lijkt alsof er een standaard antwoord is voor elke situatie. Het is natuurlijk wel weer zo dat het belangrijk is om dingen te leren over onze cultuur.”

"Ik zou haar helpen"

 “Mensen die hier komen en contact hebben met Nederlanders, integreren veel sneller dan de mensen die alleen maar naar cursussen gaan. De toets was wel nodig om de taal te leren, maar ik denk dat ik 30% geleerd heb door met Nederlanders om te gaan.”

Ben je geïntegreerd na het halen van de inburgeringstoets?

"Het is al knap als je de toets haalt", vertelt Britta Pastoor. Maar hoe zien de vragen van een inburgeringstoets er precies uit? Waarschijnlijk weet je dat al door de test die je kon maken via de homepage. Heb je dit nog niet gedaan en ben je wel nieuwsgierig? Je kunt de toets hier alsnog doen:

Mouaz vond de inburgeringstoetsen niet altijd makkelijk. Er zaten een paar lastige vragen tussen, zoals bij het KNM-examen. “Ik herinner mij een vraag in de inburgeringstoets over de buurvrouw. Als de buurvrouw ziek is, wat doe je dan? Ga je haar helpen, bel je de huisarts of bel je de gemeente? Bij onze cultuur ga je helpen”, vertelt Mouaz. “Maar volgens de toets moest ik de huisarts bellen. Als dit in het echt zou gebeuren zou ik haar alsnog zelf helpen. Sommige dingen kan ik niet veranderen. Het zit in mijn bloed”, zegt Mouaz vriendelijk.

Wat vind je van de vragen uit de test? Is een vluchteling geïntegreerd na het halen van zo'n toets? In een enquête gaven 25 respondenten hun mening over de toets.

 

“Ik denk dat een aantal vragen niet toereikend is voor het integreren”, schrijft een respondent. “Integreren is sowieso wel een beetje overrated, omdat elke plek zo’n ontzettend unieke set aan normen en waarden heeft die meestal helemaal niemand wordt aangeleerd.” Veertien respondenten vinden dat je niet geïntegreerd bent als je de inburgeringstoets hebt gehaald. De vragen werden vaak als vaag en onduidelijk beschreven. Ongeveer zes respondenten vonden dat je wel geïntegreerd bent na het halen van de toets.

bottom of page