top of page

Wanneer je huis je thuis wordt

Ben je geïntegreerd als je een eigen huis hebt in Nederland?

Een eigen plek. Een veilige thuishaven. Voor ieder mens is dit belangrijk en op van toepassing. Als statushouder krijg je op een gegeven moment ook je eigen huis, oftewel je eigen plek. Maar ben je eigenlijk geïntegreerd als je die eigen plek hebt verkregen?

Een eenduidig antwoord op de vraag wanneer je geïntegreerd bent, is er niet. Zowel de woningcorporatie, de vergunninghouder als de toeziend psycholoog hebben hier een eigen visie op. Deze drie bronnen komen aan het woord. Maar wat vind jij eigenlijk? Lees, kijk en luister over de rol van huisvesting met betrekking tot integratie op deze pagina en wellicht kun jij erachter komen wat je mening is.

Volgens vluchtelingenwerk wonen er in Nederland zo’n 200.000 tot 250.000 vluchtelingen. Hiervan hebben er, volgens het IND, vorig jaar ruim 31.000 een asielaanvraag gedaan. De huisvestingstaak die later volgt, ligt bij de gemeenten. Elk half jaar krijgen zij namelijk door het Rijk een taakstelling opgelegd voor het aantal te huisvesten vergunninghouders. Op basis daarvan koppelt het COA de vergunninghouder aan een gemeente en wordt er vervolgens gezocht naar passende woonruimte. Bijna altijd zijn het woningcorporaties die de statushouder huisvesten. Lefier geeft aan waar naar wordt gekeken en wat zij, als woningcorporatie, betekenen voor de statushouders.

Vanaf het moment dat een statushouder gehuisvest is, breekt een belangrijke fase aan in het integratieproces. Gaat de persoon zich thuis voelen in zijn of haar nieuwe omgeving? Wanneer dit niet het geval is, zal dit wellicht zijn weerslag kunnen hebben op de mate van integreren. Veel vluchtelingen beginnen hun integratieproces rondom het AZC waar zij geplaatst worden. Men sluit zich aan bij verenigingen, verricht vrijwilligerswerk of bouwt nieuwe vriendschappen op. Wanneer hij of zij dan de status van vergunninghouder krijgt, kan hij of zij op deze eerste stappen voortborduren. Een huis in dezelfde omgeving als waar de eerste stappen van het integratieproces zijn gezet, is dan het meest voor de hand liggend. Er zijn echter gevallen bekend die tijdens het proces van huisvesting hun heil mogen zoeken aan de andere kant van Nederland.

 

Bijna was de Oegandese Willy Lubowa, nu woonachtig in Emmen, ook één van deze gevallen geweest. Hij had zich aangesloten bij een voetbalvereniging in de buurt van Emmen en heeft mede hierdoor vele vriendschappen opgebouwd. Daarbij heeft hij ook zijn nieuwe familie leren kennen en begon hij zich echt thuis te voelen in Nederland. Hij werd vergunninghouder en er werd voor hem gezocht naar passende woonruimte. Zijn plek zou Arnhem moeten worden. Een plek waar hij niets of niemand kent en totaal opnieuw zou moeten beginnen. Door de inzet van zijn vrienden en nieuwe familie kon dit worden voorkomen en kon hij blijven in de omgeving waar hij zich al zo thuis begon te voelen. In onderstaande video een portret van de Oegandese Willy Lubowa:

In Emmen en omstreken wordt veel gedaan om nieuwkomers in ons land een fijn thuisgevoel te geven. Een rol is hierbij onder andere weggelegd voor de kerken, althans dat is de mening van Dick Wierenga; voorzitter van de protestantse kerken in Emmen. De vraag is echter of het hebben van een eigen plek dan al voldoende is om dit thuisgevoel te realiseren of dat hier meer voor nodig is. Klik snel verder op de onderstaande knop om hierachter te komen.

"Die asielzoekers zoeken helemaal geen asiel maar gewoon een plekje om te wonen"

Maakt een eigen huis of plek gelukkig? En wat betekent het hebben van een eigen huis of plek voor de mens? Psycholoog Connie Bos geeft hierin duidelijk inzicht en komt met een duidelijke visie over de invloed van een eigen plek voor de mens.

''Er valt veel te zeggen over een eigen plek / huis en het belang daarvan. In algemene zin kun je zeggen dat het hebben van een eigen veilige, vertrouwde plek uiterst belangrijk is voor de persoonlijkheidsontwikkeling van de mens . Je kunt spreken over een basisbehoefte. Om je te kunnen hechten is een veilige basis noodzakelijk anders is er gevaar voor ontheemd raken. Als we een eigen plek hebben kunnen we die ons toe-eigenen en naar onze eigen smaak inrichten, onze identiteit erin leggen. Hier kun je je veilig en comfortabel voelen, jezelf zijn, je vrienden ontmoeten en relaties opbouwen en contacten onderhouden ; het biedt tevens structuur aan je leven.  

 

Je ergens thuis kunnen voelen, je eigen plek hebben heeft een positieve relatie met de geestelijke gezondheid van de mens, er is meer zelfvertrouwen en een groter sociaal welbevinden. In de psychologie zijn er veel therapieën die werken met het voorstellen / verbeelden van een veilige plek als onderdeel van behandeling voor traumatische ervaringen en onveilige hechting (o.a. EMDR, Schematherapie, Mindfulness / Compassietraining, Gedragstherapie).

Dit geldt voor iedereen maar misschien wel speciaal voor migranten die vaak met traumatische ervaringen en /of onveilige hechtingspatronen naar ons land komen.''

 

 

 

 

 

bottom of page